04 Aug 2016

Tic, tac….langa bebe sau la munca?

5 minute obraz lipit de obraz apasat si fara intreruperi, respiratia tine loc de cuvinte, miros de lapte si viata. Intalnirea s-a produs de parca trecuse o viata. Manute care te cauta cu toata suflarea. Ochii sclipesc de culoarea “fascinant cu picatele de joaca”. Vocale de fericire iti invadeaza pielea de parca strangi in brate natura toata . Cineva ti-a asezat cele mai dulci nuante de cuvinte si parca nu stiai ca esti atat de blanda.  Asa arata, cat se poate descrie in cuvinte, o reintalnire intre mama si bebelus chiar si dupa cateva ore. La voi cum este?

Cum sa te “rupi” de asta si sa pleci sa muncesti? Rolul de mama sau activitatea profesionala?

Imi sterg o lacrima care vine odata cu textul, las aceasta “Intalnire” intr-un folder minunat si hai sa vorbim in termeni mai pragmatici.

Cand vine vorba despre impartirea rolurilor pe care o femeie le are, incluzandu-l si pe cel de mama, e foarte important sa vorbim despre varsta copilului. Orice varsta a copilului este foarte importanta, asta este clar! Intr-un fel este, insa,  sa pleci la munca atunci cand copilul este si el angrenat in activitati de tip gradinita, scoala si mai poti vorbi si cu el la telefon si in cu totul alt fel este sa te “iei” de langa un bebelus care a stat cu tine “tic, tac, tic, tac” 9 luni sau 7 luni (dupa caz) si  te-a insotit zi de zi, secunda de secunda cu toate emotiile tale . Stiu, se cuvine sa vorbim despre nevoia bebelusului de atasament si cat de important este pentru el lucrul acesta. Sigur gasesti multe articole importante pe tema aceasta si daca vrei,  vorbim si noi. Propun sa ne gandim si la nevoia ta, mami de a sta langa bebe. Ce zici?

Rolul de mama sau activitatea profesionala? Poate sa fie numai unul sau celalalt sau ambele. Nimeni nu te judeca pentru alegerea ta. Cel putin in primul an de viata al copilului simt si zic pe cuvant de mama care a nascut de patru ori ca si eu am nevoie sa fiu in preajma acestui Miracol, in aceasta Intalnire pentru care am investit atatea luni intregi si atatea emotii, asteptari, batai de inima in toata generozitatea lor. Asa cum mai spun si ca ceva din mine “se rupe” ca am de renuntat la portiuni de timp dedicate profesiei sau activitatii profesionale. Dar, stii ce, bine ca imi dau seama de asta….ele acolo sunt si le fac loc.

Bine, bine si ce fac cu aceasta informatie? Zilele trecute vorbeam cu o colega care imi marturisea ca in perioada in care a ramas in concediu de ingrijire bebelus si-a alocat minim o zi de saptamana cu cateva ore de iesit si interactionat profesional. Lucrul acesta a ajutat-o sa fie mai ancorata in ceea ce facea. O alta prietena imi marturisea ca ii este teama ca nu va mai da acelasi randament cand se va intoarce la lucru. La fel cum, Iulia care a avut multi ani o cariera frumoasa a ramas trei ani numai mama crezand ca nu le poate face in paralel.  Ce sa zic? Pe nimeni nu lasa experienta asta asa cum era.

Dar cum sa le asez? Sa refac  un puzzle cu tema “cum eram inainte”? Aceleasi masuri la haine, aceleasi timp cu sotul / partenerul, acelasi randament in profesia mea, aceleasi iesiri cu prietenii, aceleasi ore de somn, acelasi concediu …. …se poate? Partial da, dar 100% nu. Si atunci, uite cum imi recompun puzzle-ul cu tema “cum sunt acum”.

Despre asta este intoarcerea la profesie a mamei care tocmai a nascut: despre cat la suta din puzzle reasez  si aloc pentru munca : vreau sau e nevoie sa refac partea de profesie  100%, partial sau deloc.  Acum, extremele s-au dovedit a nu fi recomandate, dar cine stie cum se simte mai bine fiecare.  Ca sa ma simt o mama fericita de care are nevoie copilul meu , e nevoie sa ma simt o femeie implinita cu tot ce ma implineste pe mine. Ma implineste si  munca ? Atunci pot sa mi-o ofer in doze care sa nu ma tina prea departe de intalnirea despre care vorbeam la inceput. Ocazia asta nu mi-o da viata de prea multe ori. Chiar daca am mai multi copii, de fiecare data e unic si irepetabil.

Intalnirea cu copilul este de unica pentru fiecare  mama.

Ca incheiere intreb cum este intalnirea ta cu tine ca mama si ce a adus ea nou in Spatiul in care ai trait inainte. Cum  asezi Spatiul pentru bebelus, pentru tine si bebelus, pentru tine cu tine, pentru tine cu partenerul tau, pentru tine si profesia ta.

Nu stiu vreo urare acum pentru tine, mami care sa nu includa si puiul tau: sa se bucure de prezenta ta in forma ta de fericire!

Leave a Comment