02 Sep 2016

Rechizite pentru Parinti si Profesori!

Incepe un nou an scolar! Am primit pe telefon un mesaj de la un grup de elevi. Vorbesc si scriu pentru parintii si profesorii care se intalnesc pe terenul comun al  Educatiei pentru Toti si pentru Fiecare.  Terenul  dorintei de a fi posibil acest lucru.

Se fac liste de rechizite, se proiecteaza noi asteptari, se aduna lumea in curtea scolii cu “Desteapta-te, Romane!” in difuzoarele de care dispune fiecare scoala ( stiu cateva scoli care au probleme tehnice an de an si aud numai 2-3 parinti mesajul Directorului, Primarului si eu mai stiu cui, dar asta este alt subiect deja). Se aduna flori in buchete, copii emotionati, papioane, sacouri, rochite, parinti care se invoiesc de la serviciu, trafic si tot ce mai stim ca se intampla. Incepe scoala!      

Draga Parinte si Profesor, stiu cat iti este de greu de multe ori an de an pe acelasi teren si in acelasi cadru al promisiunilor, al sperantelor, al formalitatilor. Stiu ca daca ti-ai ales aceasta meniere esti un om generos. Uite, nu stiu cum iti este sa fii parinte sau profesor, dar te invit tot pe tine sa iti notezi lista de rechizite pe care am primit-o de la cativa copii de varste diferite. Am incercat sa le spun ca mai este un Domn care se numeste “Sistemul” care ar putea sa te sprijine mai mult, dar s-au uitat la mine cu ochii intrebatori si au zis ca ei cunosc numai colegii, parintii si profesorii cu care se inalnesc. Atat! De aceea lista este pentru noi, cei care ne intalnim cu copiii. Cu cateva instrumente care tin de noi. Pe lista scrie urmatoarele, in ordine aleatorie, asa cum a scris fiecare :

sa fiu vazut si auzit : nu sut baiatul din banca a treia si nici Domnisoara sau “Fetito” sau “Mai, Baiete”. Am un nume si daca nu este timp sa fie retinut fiindca profesorul preda la mai multe clase sunt gata sa mi-l scriu pe un ecuson sau sa-l lipesc pe banca. Doamna sau Domnule Profesor, este important sa ma stiu vazut si auzit chiar daca mai am 30 de colegi. Altfel ma diferentiez cum pot sau ma cred neimportant.

– sa fiu reprezentat la sedinte de mama si de tine, tata. Mi-ar placea de amandoi daca sunteti sanatosi si in viata. Si mi-as dori sa veniti si cand mai cresc, nu numai la clasele mici. E important pentru mine sa stiu ca voi imi cunoasteti profesorii, colegii, parintii altor colegi, ca aflati despre mine. Si cand veniti amandoi sa ma luati de la after-school ma simt foarte increzator. ( cel putin o data pe luna daca mai am si alti frati si surori si va solicita si ei separat sau daca nu va permite serviciul)

sa va intalniti, parinti si profesori, la ore de consiliere nu numai cand “deranjez” eu ora, ci sa vorbiti numai despre mine macar 15 minute pe semestru. Voi considera ca sunt important pentru voi, parintii mei si profesorul meu. Daca nu aveti timp sa veniti impreuna, mama si tata, cel putin unul dintre voi poate sa solicite ora de consiliere.

-mi-as dori sa nu vorbiti despre mine de fata cu parintii altor colegi sau cu colegii mei si in fata mea despre alti colegi de ai mei. Nu ne puneti etichete! Niciodata! Nu exista copil bun, rau, indisciplinat, obraznic, olimpic , din familie dezorganizata, cu tulburari de.., gras, slab. Sunt elevul …care in anumite situatii se comporta inadecvat sau adecvat, deci nu sunt obraznic, bun sau rau si atat. Nu sunt olimpic intotdeauna, ci la olimpiada X am obtinut un premiu important. Nu sunt un corigent, ci la materia x am fost in situatie de corigenta, dar la materia Y stralucesc. Nu vin dintr-o familie care are diverse probleme la vedere ( ca mai sunt si altele cu dificultati, dar, vezi, parintii acelor copii se pricep sa nu arate),  ci vin dintr-o familie din Romania intr-o scoala de masa pentru toti si fiecare. Deci, sunt eu asa cum sunt, vin dintr-o familie din care vin, ma comport intr-un fel  sau in alt fel in diverse situatii si daca toate lucrurile acestea le duci la nivel personal nu este vina mea. Eu am venit la scoala! Gasiti o solutie impreuna, parinti si profesori de a ma sustine asa cum sunt eu. Daca nu reusiti singuri, va rog sa nu va retineti in a solicita sprijin specializat. (la finalul articolului gasiti cateva date de contact). Cred ca merit o SANSA in loc de o eticheta.

comunicati, intrati in dialog, nu in ping-pong, aratand unii spre altii. Asa voi invata si eu cum se relationeaza. Nu vreau sa aud nimi denigrator despre parintii mei si nici despre profesorii mei. Nu m-ar ajuta la nimic, dimpotriva. Invatati-ma sa nu accept sa fiu jignit, denigrat si nici eu sa nu fac lucrul acesta.

temele pentru acasa lasati-le pentru mine, va rog. Asa ma responsabilizez si eu. Daca nu am inteles cum sa le rezolva ceva, oferiti-mi ocazia sa intreb. Mami, tati, incurajati-ma sa intreb Profesorul. Bineinteles ca si acestea ar fi de preferat sa fie pentru varsta mea si chiar sa ma ajute, nu sa fie o corvoada care imi taie din timpul pentru alte activitati care ma dezvolta, dar deja aici e grija Domnului pe care am zis ca il cheama “Sistem” si tine de profesia fiecaruia si personalizarea acestui instrument: tema. Dar, repet, sa fie pentru mine, nu pentru familia mea.

la sedinte va rog sa simplificati toate voturile si deciziile. Alegeti un lider care sa coordoneze daca nu va iese fara coordonare sau invatatorul, dirigintele nu isi asuma coordonarea( se intampla si astfel de cazuri si nu judecam acum de ce). Una, doua, trei propuneri, vot! Daca stati o ora sa va amintiti “de pe vremea voastra” si sa mai va evidentiati fiecare cu expuneri personale va ramane putin timp pentru actualitate si decizii generale care privesc intreaga clasa. Vreti sa vorbiti numai despre mine, va intalniti separat. Vreti sa vorbiti despre clasa, propuneti, votati, actionati. In ultima vreme se constata un consum de energie mai mare si pe fondul faptului ca au aparut noi reglemantari cu Asociatiile de Parinti si limitarea Invatatorului si a Dirigintelui in a veni cu propuneri de contributii. Stiu, la nivel declarativ Asociatiile sprijina actul educational si se consulta cu profesorul. In realitate profesorii se tem sa mai solicite finantari de la parinti, iar parintii se impart in grupuri cu opinii. Daca intreb acum un grup de parinti de 0-IV, de exemplu, din 10 scoli diferite cum este la sedintele cu parintii teoria amintita ramane numai teorie. Se consuma multa energie, iar eu copilul aud. simt si nu ma ajuta sa stiu ca va contraziceti in loc sa comunicati si sa ajungeti la un numitor comun.Mai mult decat atat exista si parinti nemultumiti de decizii, dar nu se exprima de teama ca  va fi afectata relatia copilului cu scoala. Deci, cam orice atitudine alegi ca parinte iti creeaza ceva disconfort cand lucrurile nu sunt reglementate pentru toti si fiecare, cum spuneam.      

Ce sa mai zic, am mai gasit pe lista rechizite importante: disponibilitate, iubire, acceptare, deschidere catre nou, dezvoltare personala pentru parinti si profesori, scrisori comune catre Domnul Sistem. De la elevii mai mari, de gimnaziu si liceu am gasit si alte rechizite, precum rabdarea mai amplificata, acceptarea mai amplificata, continerea perioadelor de schimbari prin care trec, renuntarea la judecatile de tipul “pe vremea noastra” si multe alte rechizite de valoare pe care le putem dezvolta fiecare cat poate de mult in dreptul sau.

Dar inainte de a oferi aceste rechizite de unde ne luam resurse pentru noi?

Pentru noi, parinti si profesori care ne reintalnim pe 12 septembrie pe acelasi teren, cu acelasi Domn Sistem care uneori ne imparte in grupuri cu opinii in loc sa ne seteze un cadru optim, cu aceeasi incedere in viitor sau nu, cu un copil care se uita in ochii nostri si spune ca el ne cunoaste numai pe noi si a venit la scoala.

E toamna! E inceput de an scolar! Florile s-au adunat in buchet, masinile vaneaza locuri de parcare langa scoala, copiii vin la scoala. Copiii vin de oriunde si oricum. Parintii lor sunt diferiti. Suna logic sa fie Educatie pentru Toti si Fiecare . Suna incurajator pentru viitor. Dar uneori nu iese atat de usor sau cum ar vrea sufletul si gandul meu de parinte sau profesor. Vestea buna este ca putem sa facem o echipa. Pentru fiecare copil si pentru toti. Ma intereseaza in mod special de copilul meu, fireste, dar ma intereseaza si ca in clasa in care merge copilul meu sa fie pe cat posibil armonie. Are sens pentru societate de ce spun ca avem nevoie de cat mai multi copii care merg la scoala si de o scoala pentru toti si fiecare?

Sunt parinti care aleg sa duca la privat copiii obositi fiind de aceasta lupta sau pentru ca au evaluat ca e mai util. Sunt parinti care ne trimit mesaje de peste granita cu copiii lor la alte scoli. Multi dintre noi am ramas aici, cu scoala de masa. Scoala aceasta de masa sa ne fie preocupare tuturor, indiferent unde ne-am trimis copiii nostri sa invete.

Este important sa ma preocupe copilul meu, dar nu stiu daca este suficient: va locui singur in oras peste 20 de ani? Evident ca nu. Se va urca intr-un tramvai condus de unul dintre elevii din scoala de masa. La telefonul pentru urgente ii va raspunde un fost elev din scoala de masa. La scoala la care isi va duce el copilul va preda un fost elev din scoala de masa. Il va apara in instanta, il va opera, ii va construi o casa, ii va matura strada pe care locuieste, ii va fabrica ochelari, ii va pregati painea…….de fiecare data un fost elev din scoala de masa. Calitatea acestor relationari va depinde de calitatea pe care noi, fiecare o investim in Scoala pentru Toti si Fiecare azi si acum. Si da, fiecare poate face mai mult ceea ce tine de el.

Eu, Nicoleta Larisa Albert am ales sa fac ceea ce tine de mine cat pot de bine pentru cei 4 copii ai mei si am ales ca parte din activitatea profesionala sa o dedic acestui subiect. Cine mai vine?

Am creat pachetul “Parinte si Profesor AZI” care se deruleaza in scoli si gradinite in scopul imbunatatirii relatiei dintre profesori si parinti. Am creat, de asemenea, un pachet special pentru grupuri aflate in situatii de vulnerabilitate. Esti Parinte, Profesor, Director de Institutie, Companie sau pur si simplu, un voluntar: intrebari@nicoletalarisa.ro; 0720.20.66.36

Toate gandurile bune pentru toti si fiecare!

 

Nicoleta Larisa Albert, parinte, psiholog, trainer

www.nicoletalarisa.ro

foto telefon resize

Leave a Comment