05 Oct 2016

“Si eu fac parte din lumea ta!” Semnat Kuky

  • conil5 Octombrie 2016. Se vorbeste despre educatie.  Romania. Despre cum s-a marcat ziua de azi prin “program de voie” sau program pregatit. Despre cate sunt si cate nu sunt. Cate am vrea sa fie si cate e nevoie sa fie. Scriu cu emotie o poveste tocmai azi. Povestea lui Kuky. Pentru ca am acordul mamei lui, pentru ca imi place cum canta la tobe, pentru ca ma lasa sa il imbratisez cand ne vedem si pentru ca este despre Educatia pentru TOTI si Fiecare. In urma cu cativa ani, mama lui Kuky, femeie cunoscuta azi in mediul educational in ceea ce priveste integrarea copiilor cu cerinte educationale speciale si-a dus copilul la gradinita. Nimic neobisuit pana aici. Numai ca uneori un copil asa cum era Kuky la vremea aceea  este acceptat sau nu este acceptat la gradinita sau la scoala. Pentru ca? Pentru  ca este diferit. Diferit raportat la ce? Sa fie diferit raportat la cat accepta fiecare diferentele dintre oameni? Sa fie diferit raportat la cat este pregatit fiecare sa accepte intr-un anume context, mai exact, invatamant de masa? Pentru cine este scoala? Nu va grabiti sa cautati citate despre invatamantul incluziv.
  • Scoala nu este astazi pregatita pentru copii precum Kuky. El este un copil minunat, dar un diagnostic de ADHD si retard mediu il face deosebit, atipic sau special. Ca el mai sunt copii in invatamantul de masa, copii cu situatii speciale sau cerinte speciale. Unele situatii nedeclarate pentru ca parintilor le este teama de respingere, de stigmatizare.  Despre cum putem si noi, parintii copiilor unanim acceptati “tipici” sa dam pe plus aceasta experienta, in alt articol. Acum despre copiii care nu au loc la scoala. Si pentru ca obiectivul nu este sa ramana un material scris care aduna nemultumiri prezint un model de “uite ca se poate” . Si pentru ca mama lui Kuky a primit multe refuzuri, usi inchise si a primit judecata celor care nu doreau sa se confrunte cu diferentele  de comportament suficient cat sa il accepte si pe baiatul sau a luat o hotarare: a deschis prima gradinita. O gradinita pentru toti copiii. A mai urmat inca una si inca una si apoi scoala- se pare ca povestea lui Kuky nu era singura. De peste zece ani pe portile CONIL au intrat sute de copii frumosi si diferiti care au primit acceptare, iubire si invatare.
  • Copii tipici si copii atipici care evolueaza impreuna , invata impreuna si accepta ca suntem diferiti si cu nevoi diferite. Daca ma intrebati pe mine, premiul cel mare pentru parenting se duce  la parintele care isi lasa copilul sa invete alaturi de oricare copil. Si la CONIL sunt multi parinti de acest fel.Povestea continua si azi. De ce? Pentru ca in invatamantul de masa profesor de sprijin exista , dar mai mult pe hartie. Pentru ca in invatamantul de masa consilieri scolari exista, dar unul la sute de  elevi, fara urma de exagerare. Sa mai zic de laboratoare, programa personalizata, psihopedagogie speciala?Nu prea mai am timp sa zic si sa spun daca este corect sau nu este corect. Adela Hanafi, Presedinta Asociatiei CONIL si a intreg grupului CONIL nu s-a oprit la povestea sa. Ca sa poata ajuta cat mai multi copii a demarat proiectul “Trimite un copil atipic la scoala”. Este o femeie cu un puternin spirit anteprenorial, cu  ochi albastri care transmit poveste si cu o inima mare cat sa cuprinda toti copiii din lume.  Dar parca tot nu e corect sa ii lasam numai ei si echipei sale povestea lui Kuky devenita povestea sutelor de copii. Poate intr-o zi in care vom avea educatie accesibila  pentru toti si fiecare  nu va mai avea nevoie sa stranga fonduri un ONG. Pana atunci, insa , 60 de copii de la unul dintre sediile CONIL se vor uita in ochii ei si vor intreba unde merg in clasa a V a. Despre proiect si balul caritabil pe care il organizeaza gasiti informatii pe www.conil.ro

    5 Octombrie 2016. Romania. Despre Educatie. Inainte de orice ar fi de spus despe imbunatatirea educatiei sa vorbim despre accesul la educatie. Este pentru toti si fiecare? Sigur ca mai sunt multe exemple, sigur ca sunt multi copii care nu au sansa sa fie reprezentati de un adult continator, dar Scoala, macar Scoala sa garanteze un cadru primitor pentru toti si fiecare. Ce am avea de castigat din asta, noi, societatea? Un raspuns mai pragmatic: mai putine ajutoare sociale. Un raspuns mai de suflet: o calitate a vietii mai crescuta.

  •       Va doresc o zi de sarbatoare pe cat posibil frumoasa si inchei cu un mesaj
  • “Si eu  fac parte din lumea ta!” Semnat Kuky

Leave a Comment