14 Apr 2017

De Paste, fii Fericit!

 

Sms-uri , emailuri, cartonase colorate pe facebook, magazine branduite si cate si mai cate elemente de vizual cu ” Paste Fericit!, Fie ca Sarbatoare sa aduca, De Sarbatori sa ai…”. Multe elemente sunt construite in jurul sarbatorii si urarile parca responsabilizeaza momentul pentru starea noastra de bine. Ei bine, Sarbatoarea este in noi! Da, e o frumoasa metafora, insa va invit in randurile urmatoare sa privim din mai multe ipostaze acest aspect .

Pe langa componenta religioasa pe care fiecare o traieste intr-un mod personal si intim, toata organizarea aceasta din jurul sarbatorilor, in general, ne indeparteaza uneori de cea mai importanta persoana: noi insine.  Se fac proiectii, ne asteptam sa fie totul pregatit dupa un management anume si parca punem totul pe butonul de “asteptare” cu mesajul: dupa Paste!

Ritualul de pregatire are si el farmecul lui si este o sarbatoare in sine: ne amintim cum mamele noastre sau bunicile ne cumparau haine noi de Paste, cum curatau si improspatau  casele, cum pregateau mancarea si ne spuneau adesea : “nu va certati, mama in saptamana mare, e pacat!” Si la fiecare dintre noi ritualul are un farmec anume in amintire. Cati dintre noi pastram o traditie in acest sens este un alt subiect si nu vreau sa ne indepartam de la ideea de baza a articolului: de Paste cum esti tu, nu neparat cum este Pastele in jurul tau.

Desigur, nu este usor sa ramanem conectati la noi insine cand vitrinele ne invadeaza cu cel putin o luna inainte, iar ofertele de orice si despre orice sunt atasate sarbatorii: discount la x in perioada Pastelui, oferta speciala de Paste la… E din ce in ce mai greu sa ramanem racordati direct la specificul si rostul sarbatorii, dar totusi: de Paste, oferta speciala, fii tu! De Paste, fii tu Fericit, nu lasa responsabilitatea aceasta in grija unui context anume. Ati observat ca desi indemnurile sunt la bunatate, iertare, iubire, intelegere si grija fata de aproape, la modul real sunt situatii in care oamenii se cearta intre ei tocmai atunci? Am intrebat oameni diferiti de ce cred si simt ca au ajuns la conflict si raspunsurile sunt cam asa: ne raportam diferit la sarbatoare; avem asteptari diferite;  atunci cand suntem opriti din cotidianul nostru dupa care ne ascundem de noi insine aducem la suprafata felul nostru de a fi si de a comunica in mod direct; de sarbatori incarcatura emotionala este mai puternica; indemnul de a fi bine de sarbatori pare sa ii responsabilizeze pe altii: “mi-ai stricat sarbatorile sau ai grija cum te comporti, nu ma supara de sarbatori”si atunci posibilitatile sa izbucneasca un conflict cresc. Daca insa obiectivul meu este sa ma simt bine si sa iau lucrurile cum vin, am sanse sa fiu mai relaxat si transmit si celor din jur aceasta stare de bine.  A fi  bine nu implica o stare de alerta: e musai sa fiu bine ca asa scrie pe afise si pe cartonasele de pe facebook. 🙂

O perspectiva din care va invit sa privim sarbatoarea este: din interior catre exterior, o data. Si a doua oara: de vazut si simtit ce si cum las din exterior sa vina catre interior.

Mai concret: ce aleg sa fac de Sarbatori sa fie in acord cu ceea ce simt; ce aleg sa accept din exterior ( reclame cu invitatii la cumparaturi, sms-uri, tag-uri, planuri comune) sa fie in acord cu ceea ce simt cu adevarat.

Am nevoie sa fac lucrul acesta?

Am nevoie sa cumpar lucrul acesta?

Ce inseamna pentru mine Sarbatoarea Pastelui din punct de vedere spiritual, din punct de vedere al unei mini-vacante, in context de familie si / sau persoane foarte apropiate mine?

Cum ma simt eu? De ce am nevoie eu? Cum le transmit celor din jur nevoile si asteptarile mele fara sa ii responsabilizez pe ceilalti sau evenimentul pentru starea mea de bine? Cum pun limite cand imi este invadat spatiul de care am nevoie?

Ei bine, in final Sarbatoarea aceasta de a fi bine cu mine este un prilej zilnic, dar poate ca grijile cotidiene nu ne permit acest prilegiu in egala masura ca in zilele libere. Si atunci Sarbatoarea Pastelui, pe langa toata componenta spiritiuala si emotia de a fi impreuna cu cei apropiati, vine si cu sansa de a ne indeparta pentru scurt timp de cotidian, dar nu de noi insine, dimpotriva, sa venim mai aproape de ceea ce simtim si consideram ca ne aduce implinire si bucurie.

Caci in final, Pastele incepe cu un mesaj foarte puternic si de netradus: “Bucurati-va!”.

Pastele este un prilej de a ne aduna in suflet si in gand toate motivele de bucurie incepand cu faptul ca am deschis ochii si am vazut Soarele. Sa simtim tot ce ne inconjoara si sa ne oferim ragaz sa  luam lucrurile, chiar si pentru scurt timp, asa cum curg.

Sa fii fericit de Paste, drag cititor si sper ca aceste randuri te-au insotit cu folos!

Happiness (1)

Leave a Comment